Dienstencheques
Hago Zorg leerbedrijf ZAP Gilde
Innovatie

Van schoonmaker tot preparateur

UMCG Services: samen zorgen voor een betere schoonmaakkwaliteit 

"Eén van onze schoonmaakmedewerkers maakte sinds jaar en dag de onderwijslokalen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen schoon, waaronder de afdeling anatomie. Hij was zo gebiologeerd door het werk van de preparateurs dat hij is omgeschoold door het UMCG en nu vanuit de joint venture fulltime is gedetacheerd als preparateur. Het is een mooi voorbeeld van hoe je door nieuwsgierigheid en interesse samen verder komt.”

De joint venture waar Theo de Koning, directeur Hago Zorg, op doelt, is het in 2007 opgerichte UMCG Services: een samenwerking tussen UMCG en Hago Zorg. Hago Zorg is in de joint venture verantwoordelijk voor de aansturing van de schoonmaak van de publieke ruimtes, het sanitair, de poliklinieken, lesruimten en de laboratoria van het medisch centrum. “Het bijzondere aan een joint venture is dat je als gelijkwaardige partners aan tafel zit. Dit geeft een heel andere dynamiek dan in een traditionele klant-leverancier-relatie waarin de belangen soms tegenstrijdig zijn. We delen nu samen de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat.”

Verbreding activiteiten 

Dat eindresultaat is een flexibeler ingerichte schoonmaakorganisatie en een hogere schoonmaakkwaliteit en -beleving. “Dit doen we door verder te kijken dan ‘recht op en neer’- schoonmaak. Omdat we letterlijk bij UMCG binnen zitten, zie je al snel welke activiteiten ook prima en vooral doelmatiger door de joint venture uit te voeren zijn. Klein onderhoud bijvoorbeeld. Zo had het UMCG twee medewerkers van een extern technisch bedrijf fulltime rondlopen om de lasnaden in de vloeren te repareren. Door die twee reparateurs onder te brengen in de joint venture, is het UMCG aanzienlijk goedkoper uit op dit onderhoud. Ook onderzoeken we of het onderhoud van de vele duizenden lampen van dit enorme complex door UMCG Services uit te voeren is.”

 

Afvalscheiding

“Een ander mooi voorbeeld is wat mij betreft afvalscheiding. Twee medewerkers van UMCG Services zorgen voor de juiste afvalscheiding. De opbrengst van het gescheiden afval compenseert de loonkosten van de medewerkers volledig. Samen ondernemend ontdek je zo telkens weer dat er nog een wereld te winnen is. Als schoonmaker, monteur, preparateur; als enthousiaste, betrokken partner aan de bakermat van de zorg voor ruim drie miljoen inwoners van Noord-Nederland.”

Terug naar boven