Duurzaamheid: Continu in beweging
Vebego Foundation
Duurzaamheid

Recordaantal deelnemers Vebego Foundation

Vebego Foundation blijft bouwen

Ook in 2013 heeft de Vebego Foundation weer het nodige werk verzet. Om te beginnen hebben vele medewerkers van de verschillende Vebego-bedrijven flink de handen uit de mouwen gestoken en kennis en kunde overdragen tijdens drie van de inmiddels befaamde bouwreizen. Afgelopen jaar naar Marokko, Sri Lanka en Zuid-Afrika. En ook dichtbij heeft de Foundation van zich doen spreken. CSR-manager Annette van Waning: “Een bijzonder jaar. Nog nooit hebben zo veel medewerkers van Vebego zich ingezet voor de Foundation.”

Begin 2013 reisden 15 medewerkers af naar het noorden van Marokko om daar, in samenwerking met stichting Santé Pour Tous, een afvaldepot te bouwen voor het ziekenhuis van Al Hoceima.

 

Door dit depot is de afvalstroom beter gereguleerd en is de hygiëne in het ziekenhuis sterk verbeterd. Ook hebben de deelnemers de lokale schoonmakers professionele schoonmaakinstructie gegeven. De opgedane kennis is direct in praktijk gebracht: in totaal zijn vijf afdelingen en ongeveer 100 kamers gereinigd. Deze schoonmaakwerkzaamheden zijn uitgevoerd met materialen en middelen die door Alpheios en opdrachtgevers ter beschikking zijn gesteld. Annette: “Al Hoceima is een project ver weg én toch ook dichtbij, omdat in Marokko de roots van vele Vebego-medewerkers liggen.”

Kwazulu Natal

In april van het jaar vertrok een groep van 17 medewerkers naar Kwazulu Natal. Sinds 2010 verbetert, bouwt en renoveert de Foundation daar scholen. Onderwijsinstellingen die door de toename van het leerlingenaantal uit hun jasje groeien. Afgelopen jaar bouwden de medewerkers daarom een extra klaslokaal en een keuken voor de Kintail-school. Daarmee komt het totaal op acht klaslokalen en vijf keukens die de foundation de afgelopen jaren bouwde voor vijf verschillende scholen in Kwazulu Natal. Met de bouwreis naar de Kintail-school is het totale project afgerond.

Tehuis Sri Lanka

De herfst van 2013 stond in het teken van een bouwreis naar Sri Lanka, waar 16 medewerkers meebouwden aan het Kings Revival Children’s Home dat zich ontfermt over 34 verlaten en verweesde kinderen. Door toegenomen vraag naar opvang was er behoefte aan een extra woongebouw voor 20 jongens. Samen met lokale bouwvakkers is de fundering van het gebouw gestort, zijn alle dakplanken geschilderd en zijn kilo’s zand gezeefd om het pand straks goed te kunnen stuken. Een goed begin wat nog een vervolg krijgt, want ook voor 2014 staat een bouwreis naar het tehuis gepland.

Vebego DOET

In 2013 is vanuit de Vebego Foundation een helpende hand geboden aan vrijwilligerswerk in Nederland. “We hebben hiervoor de samenwerking gezocht met het Oranje Fonds dat sociale initiatieven in Nederland steunt met geld, kennis en contacten. Vebego en het Oranje Fonds hebben elkaar gevonden in het project NLdoet dat voor de gelegenheid VebegoDOET gedoopt is. Onder die vlag zijn het afgelopen jaar meer dan 30 maatschappelijke klussen opgepakt door 278 medewerkers van de diverse Vebego-bedrijven. Sommigen bedrijven bleven dicht bij hun corebusiness en boenden een scoutinggebouw of buurthuis. Anderen gingen op stap met verstandelijk beperkten of verzorgden een gezellige ochtend voor ouderen. Een mooi initiatief dat ook in de komende jaren zeker navolging verdient.”

IMC Weekendschool

23 medewerkers van de verschillende Vebego-bedrijven hebben het afgelopen jaar les gegeven aan jongeren van de IMC Weekendschool. Leerlingen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, veelal uit achterstandswijken, krijgen op de weekendschool iedere zondag onderwijs over uiteenlopende vakgebieden en beroepen. Een leergang duurt tweeëneenhalf jaar. De Vebego Foundation ontwikkelde speciaal voor de weekendschool het vak ‘Duurzaam ondernemen’, waarbij de thema’s People, Profit, en Planet gekoppeld waren aan verschillende Vebego-bedrijven, praktijkverhalen en – opdrachten.

De teller loopt

In totaal droegen 357 medewerkers letterlijk of figuurlijk hun steentje bij aan de doelstellingen van de Foundation. Eind 2013 had de Foundation 493 betrokken ambassadeurs. Voor 2014 staan weer drie bouwreizen op de agenda naar Sri Lanka en Marokko.

Terug naar boven