Van schoonmaker tot preparateur
Ieder tot zijn recht op de juiste plek
Duurzaamheid

Hago Zorg leerbedrijf ZAP Gilde

In plaats van zappen op de bank, naar langer in de schoolbanken met ZAP

Voor leerlingen die beter in de praktijk leren dan uit een boekje, is het ZAP (Zorg Academie Parkstad) Gilde een uitkomst. In dit gilde werken onderwijs, zorgorganisaties en het bedrijfsleven nauw samen om leerlingen volgens het meester-gezel-principe kennis te laten maken met de werkvloer. Met als resultaat: een betere kans op de arbeidsmarkt en minder schooluitval.

24 leerlingen van het Arcus College lopen dit schooljaar stage in het ziekenhuis (Atrium MC), de ouderenzorg (Sevagram) of de schoonmaak (Hago Zorg). Iedere 13 weken wisselen ze van stageplek. Ze maken schoon, doen huishoudelijk werk, brengen maaltijden rond en helpen bij welzijnsactiviteiten. Eén dag per week is het back to school. Dan krijgen de leerlingen les van Arcus-docenten in het speciaal ingerichte leerhome op de Sevagram-locatie ‘Plataan’.

Begeleiding op de werkvloer

Hago Zorg verzorgt een deel van de praktische stagebegeleiding. Ingeborg Zwolsman, Manager Kwaliteit en Ontwikkeling van Hago Zorg: “Een belangrijke rol is weggelegd voor onze schoonmakers. Als vakmannen en -vrouwen nemen zij de leerlingen onder hun vleugels en leren ze hen de fijne kneepjes van schoonmaakdienstverlening. Op deze manier dragen ze heel direct bij aan het leerproces van de stagiairs en ze ontwikkelen zich in deze rol zelf óók verder.”

Meer aandacht, betere zorg

Het is niet voor het eerst dat Hago Zorg een Gilde start. Zwolsman: “Eerder richtten we al het Martini Gilde op met het Martini Ziekenhuis in Groningen. Door de komst van de gildeleerlingen, inclusief bewoners, hebben Sevagram en Atrium een nog meer gedifferentieerdere groep medewerkers, waardoor de bewoners gemakkelijker aansluiting houden met de wereld buiten de zorglocaties. Voor Hago Zorg betekent de opleidingsperiode meer expliciete aandacht voor de kwalitatieve aspecten van schoonmaak, hygiëne én gastvrijheid. Tegelijkertijd ontmoeten we met ZAP Gilde veelbelovende schoonmaaktalenten. En onze schoonmakers ontwikkelen zich tot ware meesters.” Een heleboel vliegen in één… ZAP!

 

Meer aandacht, betere zorg

Het is niet voor het eerst dat Hago Zorg een Gilde start. Zwolsman: “Eerder richtten we al het Martini Gilde op met het Martini Ziekenhuis in Groningen. Door de komst van de gildeleerlingen, inclusief bewoners, hebben Sevagram en Atrium een nog meer gedifferentieerdere groep medewerkers, waardoor de bewoners gemakkelijker aansluiting houden met de wereld buiten de zorglocaties. Voor Hago Zorg betekent de opleidingsperiode meer expliciete aandacht voor de kwalitatieve aspecten van schoonmaak, hygiëne én gastvrijheid. Tegelijkertijd ontmoeten we met ZAP Gilde veelbelovende schoonmaaktalenten. En onze schoonmakers ontwikkelen zich tot ware meesters.” Een heleboel vliegen in één… ZAP!ZAP Gilde

 

Terug naar boven